Noutatea noutăţilor: asigurările


 Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este una dintre principalele schimbări ale acestui nou proiect, care urmăreşte desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional  de asigurări obligatorii de sănătate (independenţa acestuia prin extragerea fondului de la buget). Asiguraţii vor putea controla utilizarea fondurilor din sănătate, niciun cetăţean nu va da mai mult la fondul pentru asigurări.
Asigurările obligatorii vor ilustra sistemul principal de finanţare al serviciilor de sănătate. Vor fi asigurări obligatorii care vor putea fi încheiate la o societate de asigurări sau la una mutuală.
Ca şi până acum, plata pentru asigurările obligatorii, se va face tot la Fondul Naţional de Asigurări Obligatorii  de Sănătate, ea ramanand aceeasi.
Sistemul de asigurări va fi structurat pe pachete de servicii, iar contribuţia obligatorie va asigura accesul asiguratului la pachetul de servicii de sănătate de bază.
Chiar dacă nu ai asigurare, dar eşti cetăţean român, cetăţean străin, sau apatrid  si ai drept de şedere sau domiciliu în România, ai dreptul la pachetul minimal de servicii de sănătate, ce cuprinde servicii de sănătate sustinute de bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii,  cuprinde inclusiv urgenţele medico-chirurgicale.
Pachetul de servicii de sănătate social, se va acorda asiguraţilor cu venituri mici şi persoanelor asistate social, pentru servicii cu risc funcțional-vital, altele decât cele din pachetul de bază,  sustinute de la bugetul de stat
Asiguratii care beneficiaza de pachetul de servicii de sănătate de bază  pot alege, suplimentar, un pachet de asigurări facultative de sănătate, care nu este acoperit de asigurările obligatorii.
In principiile noii legi se numără optiunea de alegere liberă şi informată de către asiguraţi atât a asiguratorului, cât şi a furnizorilor  de servicii de sănătate autorizaţi. Asiguratul îşi alege furnizorii de pe lista asiguratorului